7. Turopoljska kobasijada

7. Turopoljska kobasijada

Plemenita opčina turopoljska sinoć je u Lukavec gradu održala 7. Turopoljsku kobasijadu na kojoj se tražila najbolja domaća kobasa turopoljskog kraja.

Pred komisiji za ocjenjivanje bio je težak zadatak da ocijeni 27 prijavljenih uzoraka, a ocjenjivao se okus, miris, boja i prerez te ukupan dojam kobase. Sudeći prema razmišljanjima članova komisije ova manifestacija je ispunila svoju svrhu, a to je da je podigla ukupnu kvalitetu domaćih proizvođača.

– Vidljivo je da je iz godinu u godinu kvaliteta daleko nadmašila prethodne kobasijade, desetorustruko bolja nego prva kobasijada. Bitne su razlike, sam izgled, a o ukusima i kvaliteti ne može se raspravljati – kaže gradska pročelnica za poljoprivredu Zlata Filipović.

Iako svaki svoju kobasu najviše hvali, pokoji savjet, tajni sastojak, način spremanja ili sušenja uvijek se rado posluša, potvrdili su kobasičari. Nakon što se završilo ocjenjivanje, a iza tajnih brojeva uzoraka otkrila imena proizvođača pokazalo se da uvjerljivo najbolja kobasa dolazi iz obitelji Išek, kobasu za drugo mjesto pripremio je g. Filipović, a treće mjesto je odnijela kobasa g. Jovičića.

Ovom manifestacijom Plemenita opčina turopoljska njeguje tradiciju izradu domaćih kobasa iz ekološkog uzgoja koja je ukorijenjena u turopoljski kraj. Uz to, kao ovlašteni uzgajivač autohtone hrvatske pasmine – Turopoljske svinje, želi od ove kvalitetne pasmine brandirati proizvode s kojima je želja izaći na tržište.

– Smisao kobasijade je da pokažemo vrednote našega turopoljskog kraja, kako su se nekad prije pravile prave turopoljske kobase. Želimo zadržati tu tradiciju – kaže Josip Jančić, podžupan Plemenite opčine turopoljske.

Uz Vinogradarski bend koji je zapjevao domaće turopoljske pjesme, nekoliko kajkavskih pjesama Stjepana Čunčića i Stjepana Viteza, uz domaću kapljicu druženje se nastavilo u ugodnoj atmosferi.

Juraj

Leave a reply