Obljetnica 40. godina od smrti Franje pl. Lučića

Obljetnica 40. godina od smrti Franje pl. Lučića

U parku kraj Muzeja Turopolja nalazi se bista velikana Turopolja za kojega vjerojatno mnogi ne znaju ni tko je. Ispod brončanog poprsja tek piše „Hrvatski skladatelj i župan turopoljski“, Franjo pl. Lučić.

No, Plemenita opčina turopoljska na jednog od najslavnijih svojih čelnika nije zaboravila te je na četrdesetu obljetnicu smrti velikom sinu turopolja i hrvatske odala počast polaganjem vijenaca te misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. U ime Plemenite opčine turopoljske svijeće je zapalio župan Franjo pl. Kos, ispred Družbe hrvatskog zmaja Ivan Nađ te zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec ispred Grada Velike Gorice.

Franjo pl. Lučić proslavljeni je hrvatski skladatelj i orguljaš, rektor Muzičke akademije  Zagrebu, čije ime nosi i gorička umjetnička škola. Osim u umjetničkom djelovanju pamti se kao župan turopoljski za čijega se vremena naš kraj u mnogočemu razvio.

– Franjo pl. Lučić je naš najpoznatiji župan, ne samo značajan za naše Turopolje nego i cijelu Hrvatsku. U njegovo vrijeme se kultura po cijelom turopolju raširila, počele su se otvarati škole i knjižnice, a i gospodarstvo je procvalo – kaže Franjo pl. Kos koji bi u parku rado vidio i biste drugih znamenitih Turupoljaca.

Župan je postao vrlo mlad sa 29 godina, a njegov mandat je dva puta produživan te je tu funkciju napustio tek 1927. godine. Kulturan i gospodarski napredak obilježja su tog vremena. U turopoljskoj vijećnici, danas Muzeju Turopolja, uređuje prvu muzejsku zbirku koja je očuvala mnogo od povijesti koja seže do 13.stoljeća.

Osim u povijest znao je prepoznati i budućnost te mnogo ulaže u obrazovanje pa u to doba stipendira studente i otvara niz škola i čitaonica po turopoljskim selima.

Svojim djelovanjem u prosvjeti i glazbi, razvoju i životu turopoljskog kraja zadužio je cijeli turopoljski kraj koji mu se 2008. godine odužio spomenikom u parku ispred Muzeja Turopolja.

Juraj

Leave a reply