Zemljišne zajednice okreću se saborskim zastupnicima

Zemljišne zajednice okreću se saborskim zastupnicima

U Lukavec gradu ovoga su se vikenda sastali predsjednici udruga koje okupljaju ovlaštenike zemljišnjih zajednica gdje se raspravljalo o poduzetim i budućim koracima u rješavanju ovoga složenoga pitanja. Usuglašeno je da se nastavi djelovati u dva smjera, prema lokalnoj zajednici i saborskim zastupnicima kako bi se što veći krug ljudi upoznao sa zahtjevima za povratom oduzete imovine, kao i svemu što iz toga proizlazi.

Zemljištarci naglašavaju kako je, osim ispravljanja nanesene nepravde, povrat imovine donosi i gospodarsku osnovu u ruralnim krajevima. Smatraju da bi vraćanje oranica i šuma u vlasništvo lokalnog stanovništva potaknulo poljoprivredu i gospodarstvo odnosno omogućilo lokalnom stanovništvu da na svome području stvara nove vrijednosti korištenjem resursa u svojoj zajednici.

– Ovo je treći pokušaj s trećim sazivom Sabora prema kojemu se ide s konkretnim zahtjevima za rješenje pitanja povrata imovine zemljišnjih zajednica – rekao je Zdravko Lučić, predsjednik udruge Zemljišne zajednica Hrvatske.

Kako bi saborske zastupnike upoznali s ovom problematikom svi su primili kratka pisma te knjigu “K povratu imovine zemljišnih zajednica”. Uz zastupnike do sada je knjiga došla do ruku 1500 osoba zainteresiranih za rješavanje povrata imovine zemljišnih zajednica.

Zemljištarci imaju podršku nekoliko saborskih zastupnika od kojih su se i neki iz velikogoričkog kraja aktivno uključili u razgovore o pronalasku riješenja kako vratiti imovinu oduzetu domicilnom stanovništvu.

– U svakoj općini u Gorskom kotaru imamo barem po jednu obnovljenu zemljišnu zajednicu. Svi općinski načelnici i gradonačelnici u podržali prijedlog zemljišnjih zajednica da se imovina vrati ovlaštenicima – rekao je Božidar Pleše.

U Gorskom kotaru posebno su zainteresirani za povratom imovine gdje je nekadašnje stanovništvo gospodarilo šumama pa je već osnovano 23 udruga ovlaštenika zemljišnih zajednica. Vraćanjem šuma u vlasništvo zajednice, a time i na upravljenje u lokalnu samoupravu, zasigurno bi se smanjio odljev stanovništva i omogućilo da stanovništvo od šuma, koje su danas pod državnim upravljanjem, se brine za svoj boljitak.

– Jastrebarsko je jedino Gradsko vijeće koje je podržalo povrat imovine – nadovezao se Drago Bašić iz composserata Jastrebarsko.

Kao jedan od ciljeva je stoga zadano i djelovanje prema jedinicama lokalne samouprave kako bi se lokalnim lobiranjem pridobilo što više podrške. Iako mnogi čelnici daju načelnu podršku, jer se radi o pravednoj stvari, nerijetko ostaje sve na riječima. Tako je i u Velikoj Gorici propala tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je velikogoričko vijeće trebalo dati podršku zemljištarcima, no ruke za podršku u rješavanju ovoga složenog pitanja digla je samo oporba, dok su vladajući sa “suzdržanim” srušili snove da u Velikoj Gorici “predstavnici naroda” podržavaju lokalno stanovništvo kojemu je 1947. godine komunistička vladavina bez prava na naknadu oduzela oranice, šume i drugu imovinu.

Obnova zemljišnih zajednica diljem Hrvatske kao i neki razgovori u vrhu države daju naslutiti da će se ovo pitanje riješiti. U našemu kraju za ovo pitanje naročito je zainteresirana Plemenita opčina turopoljska te udruga Urbarska zajednica zemljišnih zajednica Turopolja.

Juraj

Leave a reply