Plementaši predstavili program rada za ovu godinu

Plementaši predstavili program rada za ovu godinu

Plemenita opčina turopoljska sa 600-tinjak članova jedna je od najvećih udruga u Velikoj Gorici. Stoga su i njene aktivnosti, usmjerene ka očuvanju turopoljske kulturne i povijesne baštine, vrlo raznolike. Na upravo održanom Programskom spravišću usvojili su program rada za 2012. godinu.

– Ono što je najvažnije i dalje je borba oko povrata imovine. Tu je i očuvanje autohtone pasmine turopoljske svinje. Imamo i dobru vijest da su gateiri čisti od bruceloze i sad radimo da se promjeni pravilnik što bi nam omogućilo da vrlo brzo obnovimo osnovna stada i krenoemo u pravo očuvanje svinja – kaže Franjo pl. Kos, župan Plemenite opčine turopoljske.

Povijesna vojna postrojba Turopoljski banderij i ove godine ima ambiciozan plan izlazaka i gostovanja diljem Hrvatske na kojima promoviraju Veliku Goricu. Vojska poznata po podgutnici, mašni koju nosi oko vrata i iz koje, vjeruje se, je proistekla kravata, ove će godine i dobiti svoju monografiju.

Poznate manifestacije Turopoljska trka i Jurjevo već su pred vratima, a tu je i cijeli niz drugih događanja poput Kobasijade, Turopoljske šetnice, Žirovine i drugih. Vjeruju da će sve zacrtane aktivnosti realizirati.

– Sve teže i teže je zbog financijske situacije. Mi smo svjesni da ona je nažalost takva, no pokušati sa onim skromnim sredstvima ih realizirati. Trebamo i jače potaknuti naše članstvo da aktivnije sudjeluje, a posebno po svojim sučijama da okuplja narod, ljude, članove i ovlaštenike – dodaje župan plementaša.

No, kažu treba „pokriti se pokrivačem koliko je dugi“ i raditi koliko se može. Cilj je jasan, a to je…

– Naravno očuvanje naše povijesti, tradicije i vrednota Turopolja. Dali smo si ove godine i zadatak da se aktivno uključimo i u zaštitu okoliša jer je to jedan od bitnih čimbenika za ugodan i lijepi život u našem Turopolju – zaključuje Kos.

Juraj

Leave a reply