Vincekovo 2012

Vincekovo 2012

Vincekovo je ovoga vikenda tradicionalno obilježila i Plemenita opčina turopoljska. Nešto ozbiljnije nego na drugim proslavama, bez vinskih biskupa već sa vlč. Stjepanom Barićem, župnikom župe Dubranec.

Plementaši su se okupili u u župnom vinogradu župe Dubranec, kod Sv. Kate, gdje im je domaćin bio Mirko pl. Havidić koji se brine za župni vinograd.

Prema običaju gospodar je na trsje objesilo kobasice, špek i šunku te zarezao par trsova, župan Franjo pl. Kos zalilo ga je starim vinom, a velečasni Barić je zazvao Božji blagoslov kako bi vinogradi svih okupljenih i turopoljskoga kraja bogato rodili. Župnik se kasnije pridružio i na druženju gdje je plementaše pozvao da, kao i domaćin, navrate i kada će biti radova u vinogradu.

– Uvijek smo u vinorodom kraju, sada smo u samom Dubrancu, gdje se  nadamo dobrom urodu. I to je jedna od tradicija koje želimo očuvati, a i prilika je da probamo lanjsko vino i mogu reći da su svi imali samo pohvale – rekao je župan POT-a Franjo pl. Kos. Kos se zahvalio organizatorima koji su na sebe preuzeli organizaciju Vincekova, a to su pod?župan Miljenko pl. Munjić sa desetak ostalih plemenitaša iz Vrhovja.

Nakon službenog dijela nastavili su druženje u Dubrancu uz pjesmu. Kako je među plementašima bilo i gostiju, uz turopoljske, rado su se zapjevale i slavonske i dalmatinske pjesme.

Juraj

Leave a reply