Lucijsko spravišće

Lucijsko spravišće

Plemenita opčina turopoljska ove je godine proslavila 20 godina svoga rada, kao udruga, od obnove nekadašnje zemljišne zajednice odnosno ranije općine. Lucijsko spravišće, posljednje spravišće u godini, na kojemu svečanu prisegu daju suci i drugi dužnosnici proteklo je u znaku godine iza nas, koja je po riječima župana Franje pl. Kosa bila puna gospodarskih problema.

Težište izvješća o radu u 2011. godini bila je na pitanjima povrata imovine i očuvanja turopoljske svinje, glavnih pitanja kojima se udruga bavi. Nastavljene su aktivnosti upoznavanja javnosti i državnih dužnosnika o povratu imovine, održan okrugli stol sa stručnjacima i saborskim zastupnicima, tematska sjednica u Saboru, u saborsku proceduru pušten prijedlog zakona koji omogućuje rješavanje ovoga pitanja, no značajnije potpore politike nije bilo.

– Iza nas su parlamentarni izbori i drago nam je da je Kukuriku koalicija pobijedila s apsolutnom većinom jer ih sada nitko ne može spriječiti da konačno oni riješe pitanje povrata naše imovine koje su zastupnici te koalicije pokrenuli još u prošlom sazivu – rekao je župan POT-a Kos.

Župan je dodao da je i gradonačelnik Velike Gorice osnovao povjerenstvo za povrat, no nakon naglog uzleta u početku rada povjerenstva, već ove godine jako se malo radilo.

Turopoljska svinja drugo je pitanje koje traži hitno rješavanje. Ove je godine eutanizirano 28 krmača i tri nerasta, a mesnice Kurilovčan, koje su preuzele svinje i preradile u gotove proizvode, udrugu nisu obeštetile na ni na koji način. Vodstvo POT-a sumnja na interes da ova svinja iz Turopolja nestane, a tome u prilog ide zahtjev Hrvatskih šuma od 2 milijuna kuna “za štete koje su svinje počinile šumi u Lukavcu”, zahtjev od 50 tisuća kuna za navodnu štetu na polju Kaznionice Turopolje, često trganje žičane ograde od strane nepoznatih osoba, ali i uhićeni trojac koji je svinje krao. Požalili su se plementaši i na “progon i maltretiranje od strane veterinarske inspekcije” čije nepravilnosti u radu su potvrdili i nadležni organi.

– Moram reći i da smo za 2011.godinu od lokalne samouprave za očuvanje Turopoljske svinje, zaštićene i ugrožene pasmine, dobili samo 15 tisuća kuna dok Grad istovremeno za pse lutalice izdvaja 700 tisuća kuna – rekao je župan Kos koji se požalio da u gradskom proračunu nije bilo novaca za vojsku Turopoljski banderij koja je ove godine imala preko 60 izlazaka diljem Hrvatske.

Uz loše gospodarske prilike i probleme koji su pratili rad udruge u ovoj godini ipak bilo je i mnogo stvari za pohvaliti. Tako su održane sve manifestacije od kojih se niz održava pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice i Turističke zajednice. Župan se Gradu zahvalio i za osiguravanje prostora i plaćenog administratora, a što je neophodno za rad udruge.

Lucijskom spravišću nazočili su i brojni gosti iz Velike Gorice i Zagreba. U ime Grada okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos, a za riječ su se javili i saborski zastupnici Vesna Fabijančić Križanić i Goran Beus Richembergh i predstavnici udruga i institucija s kojima Plemenita opčina turopoljska surađuje.

 

Juraj

Leave a reply