Okrugli stol u Lukavcu

Okrugli stol u Lukavcu

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, 29. lipnja 2011. godine u dvorcu Lukavecgrad

u Lukavcu održan je okrugli stol na temu Genetska raznolikost, struktura populacije i uzgoj u srodstvu u populaciji turopoljske svinje. Pedesetak sudionika okruglog stola pozdravili su organizatori domaćini iz Plemenite opčine turopoljske, Zagrebačke županije, grada Velike Gorice, Hrvatske poljoprivredne agencije te dr. Christian Brawenz, ataše za poljoprivredu

Veleposlanstva Republike Austrije. Okrugli stol otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr.sc. Josip Kraljičković koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za praćenje stanja i otklanjanje problema vezanih uz uzgoj Turopoljske svinje.

Uvodno izlaganje o povijesti uzgoja turopoljske svinje, aktualnoj situaciji kao i s problemima s kojima se susrećemo u uzgoju turopoljske svinje u Hrvatskoj održao je načelnik odjela za razvoj svinjogojstva, Hrvatske poljoprivredne agencije Željko Mahnet, dipl.ing.

Središnje izlaganje s temom Genetska raznolikost, struktura populacije i uzgoj u srodstvu u populaciji turopoljske svinje, održao je gost predavač iz Austrije dr.sc. Thomas Druml koordinator İNGENE projekta na BOKU univerzitetu u Beču. Dr. Druml je izložio rezultate genetske analize populacija turopoljskih svinja iz Hrvatske i Austrije, te njihovu meñusobnu usporedbu, ali i usporedbu s populacijom crne slavonske svinje, mangalice iz Srbije i „bosanske brdske svinje“ iz bosanske posavine. Nakon navedenih izlaganja uslijedila je rasprava u koju su se uključili uzgajivači turopoljske svinje, ali i članovi akademske zajednice.

Nakon završetka rasprave, uslijedio je posjet gateru Lukavečki čret u kojem su sudionici okruglog stola imali priliku vidjeti trenutnu situaciju u ovom uzgoju.

autor: Hrvatska poljoprivredna agencija

Juraj

Leave a reply