Turopoljska kobasijada ocijenila 49 uzoraka

Turopoljska kobasijada ocijenila 49 uzoraka

Plemenita opčina turopoljska održala je 11. Turopoljsku kobasijadu na kojoj je Povjerenstvo ocjenjivalo rekordnih 49 uzoraka mesnih delicija.

U Vatrogasnom domu u Kurilovcu 19. ožujka okupili su se plemenitaši i njihovi prijatelji kako bi na tradicionalnoj Turopoljskoj kobasijadi pronašli najbolju kobasu našega kraja. Peteročlano povjerenstvo ocjenjivalo je pristigle uzorke ne znajući tko je napravio koji kobasu, a zadatak, s obzirom na broj uzoraka, nije bio nimalo lak.

11kobasijada1.jpg

-Imali smo izuzetno tešku zadaću da smo izmedu 49 uzoraka morali ocijeniti što je najbolje. Ono što obično predstavlja problem u proizvodnji domaće kobase je proces sušenja i to se osjeti kod nekih, ja vas pozivam da sami kušate sve pristigle uzorke. Inače, stvarno smo zadovoljni rezultatima, nijedan uzorak ove godine nije odbačen. U počecima ove manifestacije bilo je uzoraka koji su morali biti odbačeni jer nisu bili zadovoljavajući što danas nije slučaj –rekla je Zlata Filipović, predsjednica Povjerenstva dodajući kako su ocjenjivali prerez kobase, zatim boju, miris, okus i opći dojam.

11kobasijada-kolaz.jpg

Drugu godinu za redom, pokazalo se, najbolja kobasa stiže iz Ščitarjeva s gospodarstva Marijana Hapača koji svoj recept nije htio otkriti, no ključni su sastojci, rekao je, bili rad i meso svinje iz domaćeg uzgoja. Drugo mjesto na Kobasijadi pripalo je gospodinu Ivi Petroviću iz Donje Lomnice dok je treći bio gospodin Ivan Bedeković iz Jakuševca. Zanimljivo, i u takvoj konkurenciji prvi trojac je samo zamijenio mjesta u odnosu na prošlogodišnje ocjenjivanje.

11kobasijada2.jpg

Posebna nagrada dodjeljivala se i za najbolju kobasu napravljenu od mesa turopoljskog pajceka. U konkurenciji od devet uzoraka, najbolje je ocijenjena ona koju je donio Danijel Karolyi, inače profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji provodi europski projekt na zaštiti turopoljske svinje koji je u prigodnom predavanju i predstavio kobasičarima.

11kobasijada3.jpg

-Ove godine zaprimili smo najviše uzoraka kobasa do sada i to nam imponira. Ovo je prilika da promoviramo ne samo jednu domaću djelatnost već i proizvode od mesa turopoljske svinje, i želim se zahvaliti svima koji su se odazvali na 11. Turopoljsku kobasijadu- rekao je župan POT-a Mihael pl. Pavišić.

Nagrade najboljima su dodjelili dogradonačelnik Stjepan Kos, direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić te Stjepan Kušec iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hravtske, a u završnici zanimljive i vesele večeri zahvale su upućene suorganizatorima Gradskoj četvrti Kurilovec, Etno udruzi te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kurilovec.

Rekordnih 49 uzoraka zaprimili smo na ovogodišnjoj kobasijadi! Prvo mjesto svojim tajnim receptom odnio je ponovno gospodin Marijan Hapač iz Ščitarjeva.(foto: Ivana Crnković)

Posted by Plemenita opčina turopoljska on 21. ožujka 2016

Juraj

Leave a reply