Vincekovo POT-a prošlo u veselju

Vincekovo POT-a prošlo u veselju

Sveti Vinko prvi je od pet svetaca kroz godinu kojem se za zaštitu i pomoć utječu vinogradari i vinari. Tako je i ove godine Vincekovo okupilo brojne vinare, vinogradare i ljubitelje dobre kapljice u Vukomeričkim goricama kako bi se moglo početi s prvim radovima u vinogradima.

Članovi Plemenite opčine turopoljske i njihovi prijatelji predvođeni županom Mihaelom pl.Pavišićem okupili su se pri kleti gospodina Zlatka Križanića u Peršinovcu. Ni kiša, ni blato, ni niže temperature nisu zaustavili dobro raspoloženu ekipu da se okupi pri vinogradu gdje je blagoslov i molitvu predvodio vlč.Ivan Damjanović, župnik iz Lukavca.


– Vi ste ovdje težaci i ljudi puni poštovanja, žrtve i odricanja jer sve je ovdje plod vaših žuljeva. Znam to dobro, odrastao sam u Slavoniji i kao dijete sam radio u vinogradu od 4. razreda osnovne, zato cijenim vaš rad, prijateljstvo, radost i veselje i nastavite tako kroz cijeli život – poručio je vlč. Damjanović.

Nakon blagoslova zarezalo se trsje i poškropili vinom kako bi bolje rodilo ove godine. Tom prigodom špek i kobase bili su ovješeni na trsju, što je nekima izgledalo čak slađe od samoga grožđa. Obred blagoslova vinograda završen je zajedničkom molitvom i tradicionalnom crkvenom pjesmom, nakon čega su tamburaši nastavili svirku s prigodnim narodnim pjesmama.

Da nitko ne ostane gladan i žedan pobrinuo se domaćin Križanić s pravim domaćim proizvodima, a potom su svi gosti zajedno nastavili druženje u Vatrogasnom domu u Markuševcu Turopolskom gdje je prije početka fešte sve pozdravio župan POT-a Mihael pl. Pavišić.

– Plemenita opčina turopolska na tragu tradicije koju su njegovali i naši stari okuplja se da bi obilježila ovaj običaj. Iako u ovim teškim vremenima, metnuli smo glave skupa i potrudili se da ipak obilježimo blagdan koji je u našim korijenima. Ovom prilikom se zahvaljujem svojim suradnicima i domaćinima, nadam se da bumo zadržali tradiciju i našli se ovdje ili drugdje sljedeće godine, bumo već otvorili natječaj i to riješili – rekao je uz šalu župan Pavišić.

Plementaše i okupljene je pozdravio i dogradonačelnik Stjepan Kos.

– Plemenita braćo Turopolci, i svi oni kaj nisu Turopolci, ili plemeniti, ali smo svi braća i sestre kak bi rekel naš velečasni, drago mi je da se tradicija naših starih nastavlja. Bolje da narod nestane nego tradicija, jer dok bu tradicije bilo bu i naroda – rekao je dogradonačelnik Stjepan pl. Kos kojem su se u pozdravu pridružili i predsjednik Mjesnog odbora Nikola Cerovski te Zlatko Križanić kao domaćini u Peršinovcu i Markuševcu. Pozdravni govori okončani su zajedničkom zdravicom uz dobru kapljicu domaćeg vina.

Večera, tamburaši i dobro društvo, bili su potom razlog da se druženje nastavi kroz noć.

Juraj

Leave a reply