Žirovina o budućnosti Turopoljske svinje

Žirovina o budućnosti Turopoljske svinje

Nešto kasnije nego je uobičajeno, 27. rujna,  u Turopoljskom lugu plementaši su održali Žirovinsko spravišće gdje je na okruglome stolu tema bila opstanak Turopoljske svinje.

„Turopoljska svinja je postala rak rana Plemenite opčine turopoljske“, moglo se čuti na okruglom stolu gdje su sudionici kroz raspravu pokušali iznaći nove načine kako da se očuvanje turopoljske svinje nastavi na pravilan način. Nova EU pravila i nedostatak financiranja od strane države i lokalane samouprave problemi su koji su dijelom posljedica nepripremljenosti Plemenite opčine turopoljske na nova pravila dobivanja poljoprivrednih sredstava. Zbog svega toga i očuvanje ove autohtone hrvatske pasmine, najstarije pasmine svinje u Europi, je došao pod upitnik.

plemzirovina2.jpg

Mirjana Mataušić Pišl, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je kako je ministarsvu stalo do opstanka turopoljske svinje, no da se očekuje konkretniji programi koji bi osigurali financiranje. Željko Mahnet iz Hrvatske poljoprivredne agencije ustvrdio je tri ključne stvari za opstanak svinje: hitno osigurati hranu i uvjete za smještaj, riješiti se bolesti te od Hrvatskih šuma dobiti trajan prostor za nastambe i uzgoj. Podršku je stigla i od zamjenika gradonačelnika Stjepana Kosa, no zaključak je da Plemenita opčina turopoljska mora odrediti jasniji plan koji će osigurati budućnost ove vrijedne pasmine, a iz udruge ključ vide u brendiranju proizvoda kroz čiju komercijalizaciju se mogu osigurati stalni prihodi za očuvanje turopoljske svinje.

plemzirovina1.jpg

Juraj

Leave a reply