Žirovina u Turopoljskog lugu

Žirovina u Turopoljskog lugu

Veza Turopoljaca i njihove Velike šume – Turopoljskog luga je trajna i neraskidiva. Lug je ljudima ovoga kraja oduvijek gospodarska osnova,  kako za drvo za gradnju domova – čardaka, kurija, tako i za ogrjev, a posebno i u vidu „žirovine“ odnosno omogućavanja ispaše turopoljskih svinja žirom u  ovoj šumi.

Koliko je snažna ta veza pokazuje i spomenik Lugu koji su podigli Turopoljci u obliku „Vrata od krča“ koja podsjećaju na veliko krčenje šume u vremenu od 1774. do 1779. godine te su spomenik velikog rada čovjeka i zahvalnosti prema šumi.

Kako se ne bi zaboravila važnost te veze, a naročito održalo sjećanje na žirovanje svinja u Turopoljskog lugu i danas se održava manifestacija „Žirovina“ u organizaciji Plemenite opčine turopoljske koja će ove godine svoju izvedbu imati u subotu 26. kolovoza, kako i priliči običaju obilaska šume i procjene rodnosti žira nakon spomendana sv. Bartola.

Turopoljci plemenita roda i njihovi prijatelji ovogodišnju Žirovinu će tradicionalno započeti svetom misom u crkvi Sv. Fabijana u Kučama u 11 sati nakon čega će se uputiti u Lugarnicu u Turopoljskom lugu gdje će biti predan izvještaj o rodnosti žira.

Tijekom dana posjetitelje očekuje i zanimljiv program u hladovini stoljetnih hrastovih krošnji. Tako je za 13 sati najavljeno predstavljanje knjige „Magna silva“ (Velika šuma) kojim autor Aleksandar Božić trajno ovjekovječuje vezu šume s ljudima ovoga kraja. Događanje će se posebno i ovjekovječiti likovnom kolonijom goričkih umjetnika koji će ljepote Luga staviti na platno, a oni koji ih žele vidjeti u živo mogu se pridružiti biciklistima iz Velike Gorice koji će u 12 sati krenuti rutom od mosta u Kučama kroz Lug prema mostu na Odri u Selcu.

Posjetitelje tradicionalno očekuje i druženje uz pjesmu HPD Kučana, seoske igre od baltičanja, povlačenja užeta, gađanja praćkom i drugog, a naravno osigurana su i osvježenja uz domaći gulaš od mesa turopoljske svinje.

 

Juraj

Leave a reply